Voedselvergiftiging is natuurlijk erg vervelend, maar er hoeft niet altijd een dokter aan te pas te komen. In dit artikel geven wij aan wat men zelf kan doen en wanneer een bezoek aan de huisarts bij voedselvergiftiging noodzakelijk is. Lees verder om te weten wat te doen bij voedselvergiftiging.
Meest voorkomende klachten
- Diarree
- Overgeven
- Buikkrampen
- Enkele uren tot enkele dagen na het eten van bedorven voedsel kunnen verschijnselen optreden.
Wanneer moet ik de huisarts inschakelen bij voedselvergiftiging?
Zoals we hierboven hebben beschreven is het niet altijd noodzakelijk om de huisarts te bezoeken bij voedselvergiftiging. Wanneer wel en wanneer niet lees je hieronder.
Niet de huisarts inschakelen bij:
- Diarree
- Overgeven
Beide zijn nuttige reacties van het lichaam, na enkele dagen zijn de klachten van voedselvergiftiging vanzelf verdwenen.
Wel de huisarts inschakelen bij:
- Ernstig ziek
- Hoge koorts
- Regelmatig bloed bij de ontlasting
- Tekenen van uitdroging
- Klachten die langer duren dan vier dagen
Wat kan ik doen tegen voedselvergiftiging?
Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen tegen voedselvergiftiging, wij hebben ze hieronder voor je verzameld.
- Veel en vaak drinken. Heb je last van overgeven? Drink dan steeds kleine beetjes.
- Koop bij de apotheek een mengsel van zout en suiker (dioralyte, ORS) dit voorkomt uitdroging.
- Je mag eten als je kan en wilt, maar hoeft niet.
- Heb je last van heftige diarree? Dan kan Loperamide worden gebruikt, zonder recept bij de apotheek of drogist te halen.
Tip: volg een EHBO cursus
Het volgen van een EHBO cursus is altijd een goed idee. In het leven zijn er altijd momenten waarop je denkt “had ik nou maar een EHBO cursus gevolgd”. Voorkom dit en begin zo snel mogelijk met het volgen van een EHBO cursus. Zo weet je precies wat je moet doen bij een ongeval of ongeluk. Wacht niet langer en informeer naar een EHBO cursus bij jou in de buurt.