Het hangt af van de bron van de vergiftiging wat de symptomen en de ernst zijn van een voedselvergiftiging. Als je een zwak immuunsysteem hebt, zijn je symptomen vaak ernstiger en heb je kans op mogelijke bijwerkingen. Symptomen voor voedselvergiftiging treden vaak op tussen 2 tot 6 uur na het innemen van besmet voedsel, maar het kan ook langer duren.
Meest voorkomende symptomen voedselvergiftiging
Hieronder vindt je een rijtje met de meest voorkomende symptomen bij een voedselvergiftiging:
- Diarree/waterdunne ontlasting. Je moet dan meer dan drie keer per dag naar de wc en vaak zit er slijm en bloed bij je ontlasting.
- Misselijkheid en overgeven. Deze symptomen houden vaak een paar dagen aan.
- Buikkrampen. Je hebt een krampachtige pijn in je buik dat erger wordt tijdens het overgeven of de stoelgang.
- Koorts en rillingen. De koorts kan hoofdpijn geven en doordat je zo zwak bent van de koorts en diarree kunnen je ledematen pijn doen.
- Uitdroging. Doordat je veel moet overgeven en naar de wc moet, kun je uitdrogen. Klachten die je dan hebt zijn een droge mond en tong, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, zwakte, ingevallen ogen en minder plassen. Bij een ernstig geval van uitdroging heb je ook last van een snelle hartslag, verminderd gezichtsvermogen en verwarring.
Symptomen bacteriële en chemische voedselvergiftiging
Bij een bacteriële voedselvergiftiging heb je last van de volgende symptomen:
- Droge mond
- Moeite met slikken
- Overgeven
- Spierverlamming
- Gedeeltelijk wegvallen van spraak- of gezichtsvermogen.
De symptomen van een chemische voedselvergiftiging zijn als volgt:
- Zweten
- Overgeven
- Diarree
- Overtollig speeksel
- Geestelijke verwarring
- Scheuren in de ogen
Behandeling
Een voedselvergiftiging is heel erg vervelend, maar hoeft vaak niet behandeld te worden. De symptomen gaan na een paar dagen vanzelf weer over. Let er wel op dat je voldoende drinkt, anders droog je uit. Je kunt gebruik maken van een orale rehydratie-oplossing, zodat je vocht wordt vastgehouden. Ook kun je medicijnen tegen diarree innemen. Lees hierover meer op de voedselvergiftiging behandeling pagina.