Als je voedsel eet met ziekmakende bacteriën, parasieten of virussen loop je een voedselinfectie op. Het bacterie of virus komt dan in de darm terecht en prikkelt of tast de darmwand aan. Symptomen die je dan hebt zijn buikkrampen, diarree en overgeven.
Klachten
Je kunt na een paar uur al klachten krijgen maar ook pas na twee dagen. Klachten van een voedselinfectie duren 2 tot 9 dagen en gemiddeld zit je 4 dagen vast aan buikkrampen en diarree. Overgeven is meestal met een dag over.
Behandeling voedselinfectie
Je hebt vaak geen behandeling nodig, ondanks de heftige symptomen. Indien er complicaties optreden, moet je misschien gebruik maken van antibiotica. Als je naast diarree ook koorts, bloed en slijm in de ontlasting, hevig overgeven en uitdrogingsverschijnselen hebt, dan is het aan te raden om naar de dokter te gaan. De risicogroepen voor een voedselinfectie zijn kleine kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen die niet zo’n goede weerstand hebben.
Voedselinfectie voorkomen
Hoe voorkom je een voedselinfectie? Hieronder vindt je een aantal adviezen die je helpen met het voorkomen van een voedselinfectie:
- Zorg dat je schone handen hebt
- Voorkom kruisbesmetting
- Houd alles goed schoon en droog
- Houd je eten goed koel
- Gooi het eten op tijd weg
- Blijf je eten verhitten
- Volg de instructies op de verpakking
Zelf doen
Je hoeft dus niet naar de dokter bij een voedselinfectie, ten zij je ernstige symptomen hebt. Er zijn genoeg dingen die je zelf kunt doen om de voedselinfectie tegen te gaan en je beter te laten voelen. Zo moet je veel drinken om niet uit te drogen en ook blijven eten, maar geen dingen waarvan je moet overgeven. Kinderen die een voedselinfectie hebben moeten ook veel drinken zoals thee, cola, vruchtensap, soep en rijstwater. Ook moet je inspanning vermijden en vooral aan jezelf denken, dus doe vooral veel dutjes en blijf thuis van je werk.