Symptomen voedselinfectie

Een voedselinfectie is geen pretje, maar door de symptomen makkelijk te herkennen. We vertellen je hieronder kort wat de symptomen van een voedselinfectie zijn en hoe deze wordt veroorzaakt. Ook vertellen wat je zelf kan doen tijdens een voedselinfectie en hoe je deze het beste kunt voorkomen.

Verschijnselen

Je kunt twee uur na het eten van besmet voedsel al symptomen krijgen, maar dit kan ook pas na twee dagen zijn. De eerste verschijnselen zijn buikpijn of buikkrampen. Je wordt misselijk en moet overgeven, en ook diarree is een symptoom van een voedselinfectie. Andere verschijnselen zijn draaierigheid of licht voelen in het hoofd. Sommige bacteriën veroorzaken hoofdpijn, koortsen spierpijn en de Salmonella bacterie kan ook bloed in de ontlasting veroorzaken.

Oorzaken en behandeling

De bacteriën die een voedselinfectie veroorzaken zijn Salmonella, Campylo en Listeria. Ook het Norovirus en E.coli kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Je hoeft bij een voedselinfectie niet naar de dokter, tenzij je langer dan vier dagen ziek bent en je ernstige voedselinfectie symptomen hebt. Vaak krijg je dan een antibioticakuur. Echter kun je wel veel zelf doen om een voedselinfectie de kop in te drukken. Drink bijvoorbeeld veel water of cola zodat je niet uitdroogt of probeer rijstwater of honing en gember om je maag te kalmeren. Je mag eten wat je wilt, zolang je maar niet iets kiest waarvan je gaat overgeven. Probeer bijvoorbeeld eerst een paar droge crackers om te kijken hoe dat gaat.

Voorkomen

Natuurlijk wil je liever geen voedselinfectie oplopen, dus wat kan je doen om het risico hierop te verlagen? Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Was je handen bijvoorbeeld regelmatig en weet wat je doet voor je een maaltijd gaat bereiden. De kans op voedselinfecties in het buitenland is een stuk groter, dus kijk goed wat je besteld tijdens je vakantie zodat je niet je halve vakantie in je hotelkamer hoeft door te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *