Salmonella, je hebt er vast weleens van gehoord. Maar wat is het eigenlijk en wat merk je als je het hebt? Dat en wat te doen bij infectie wordt in deze blog dieper op ingegaan.
Wat is salmonella?
De salmonella bacterie komt voor in rauwe levensmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals vlees, eieren en zuivelproducten. Salmonella is een geslacht van gram-negatieve staafvormige bacteriën die onderdeel zijn van de natuurlijke darmflora van onder andere kippen, varkens en runderen. Salmonella kan bij de mens via besmet voedsel zorgen voor een infectie. Het kan dan gaan om onder andere onvoldoende gekookte kip of eieren, rauwe groente of verse kruiden. De incubatieperiode van salmonella is 12 tot 24 uur, maar je kunt ook pas klachten krijgen na 3 dagen!
Jonge kinderen tot 5 jaar, zwangere vrouwen, oudere mensen en mensen met een lage weerstand lopen het grootste risico om salmonella te krijgen. Jonge kinderen, baby’s en ouderen hebben bijvoorbeeld een grotere risico op uitdroging.
Salmonella kan voorkomen worden door hygiënisch met je eten om te gaan. Door vlees goed door te bakken en groente en fruit onder stromend water te wassen, kun je de besmettingskans significant verlagen. Na het aanraken van rauw vlees is het ook belangrijk om goed je handen te wassen.
Welke klachten krijg je van salmonella?
Als je besmet bent met salmonella hoeft dat nog niet te betekenen dat je ziek wordt. De meeste mensen worden echter wel ziek. Vaak hebben ze last van buikkrampen, misselijkheid, overgeven en diarree. Sommige mensen hebben ook last van hoofdpijn, koorts of spierpijn. Een lichte besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na een paar dagen vanzelf weer overgaan.
De klachten duren vaak drie tot zeven dagen. De koorts is echter meestal in sneller dan drie dagen weg. Gelukkig zijn de klachten vaak maar mild. Hoe zwaar de klachten zijn hangt namelijk af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella en de weerstand van een persoon.
Wat kan je doen bij infectie van salmonella?
In veel gevallen zorgt salmonella voor diarree. In dat geval moet je ervoor zorgen dat je genoeg drinkt en daarnaast genoeg zout en suiker binnenkrijgt. Om die reden is het drinken van thee, bouillon en suikerzoutoplossing een goed idee. Daarnaast is het bij de infectie belangrijk om voldoende te rusten.